Ateş dikeni

Gülgiller familyasına ait olan ateş dikeni bitkisi otsu fondaki çalılardan oluşmaktadır. Her mevsim yeşil kalan yapraklara sahiptir. Çiçek veren peşinden de meyve verme özelliğine sahip bir bitkidir. Verdiği meyvesi halk arasında köpek elması olarak da adlandırılmaktadır. Budamaya bağlı olarak 1 metre boyunda olan türleri olsada 3 metre boyuna kadar uzayabilir. Her mevsim yeşil kalan yaprakları hem uzun hem de yuvarlak formda olabilir. Kırmızı, sarı, turuncu ve beyaz renkte çiçekler açabilir. Meyvesi ve yaprakları da insanlar tarafından tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kurutulup çay olarak içilebilir. Ama meyveyi yerken biraz dikkatli olmak gerekmektedir. Çünkü meyvesinin çekirdeğinde oksijen siyanürü bulunmaktadır. Buda fazla miktarda yendiğinde zehirlenmeye yol açabilir.

Ateş dikeni Pyracanthacoccinea

Güneydoğu Avrupa’dan Kafkasya’ya kadar yerlidir. Yeşil rengini tüm sene boyunca koruyan bu tür; kuru ila orta nemli, iyi drene edilmiş toprakta tam güneşte kısmen gölgede yetişir. Yaprak dökmeyen ve yarı yaprak dökmeyen bir çalıdır.

Sarkık salkımlardaki bahar beyaz çiçekleri, parlak yeşil yaprakları, iğne benzeri dikenler ve sonbaharda turuncu-kırmızı meyveleri bulunmaktadır. Turuncu-kırmızı meyveler yenilebilir ve çocukluğumuzun küçük domatesi olarak bilinmektedir. Ateş dikeni keskin drenajlı verimli toprakların en iyisidir. Killi topraklar dışında kuraklık koşullarına karşı toleransları yüksektir.

Bahçelerde çit olarak tercih edilmektedir. Bazı alanları kapatmak için oldukça etkilidir. Çit olarak budanabilir fakat çiçeklenme sonrası gerçekleşen şiddetli budama sonucu meyveler olumsuz etkilenir.

Ateş Dikeni Özellikleri

ilkbaharda salkım şeklinde sarımtırak ve beyaz renkli çiçek açar. Daha sonra türlerine göre koyu kırmızı, kırmızı, turuncu ve sarı renkli üzüm salkımı şeklinde meyveler ortaya çıkar. Çiçeklenme zamanı mayıstır. İnce, uzun ve oval yaprakları bulunmaktadır. Ilıman yerleri ve bol ışığı sever. Az suya ihtiyaç duyar. Bahçelerde çit olarak gruplar halinde ya da tek olarak dikilebilir.

Çelik ve tohumla üretilmektedir. Tohumla üretimi gerçekleştiği zaman çimlenme ihtimali daha da düşük olduğu için genellikle çelikle üretim tercih edilmektedir. Çelikle üretim için kışın alınan çelikler sonbaharda fidan olarak dikilebilir. En güzel özelliklerinden biri; orman yangınlarında geç tutuştukları için yangının yayılmasında engelleyici bir rol alırlar. En önemli özelliği ise soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olmasıdır. Ateş dikenini yiyen kuşlar, meyveleri yemeye gelen ve bitkilere zarar veren böcekleri de yiyerek kimyasal mücadeleye gerek kalmadan doğayı korurlar.

Kırmızı Ateş Dikeni Faydaları

Birçok faydası bulunmaktadır. Gelin beraber en bilindik faydalarını inceleyelim.

Hipertansiyona faydalıdır.
Sindirimi kolaylaştırır.
Boğaz iltihabı ve enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
Solunum yollarını açar.
Meyvelerinde C vitamini bulunur.
Cilde faydalıdır.
Mideyi rahatlatır.
Kalp ilaçlarının üretiminde bu bitkiden faydalanılmaktadır.

Ateş Dikeni Zehirli mi?

Ateş dikeni zehirli olup çocuklar ve hayvanlar üzerinde olumsuz etki bırakabilmektedir. Toprak için kullanılan malzemelerin steril olması gerekmektedir. Böceklerden ya da diğer zararlılardan arındırılmış olduğundan emin olunmalıdır. Kabuklanmaya duyarlı, ek hastalık sorunları arasında ateş yanıklığı ve solgunluk bulunur. Yaprak bitleri, dantel böceği ve pul bu çalıya zarar verebilir. Bu durumlara dikkat edilmediği zaman ateş dikeni zehirli bir hale dönüşebilir.

Ateş Dikeni Latincesi

Latince Pyracantha sp. Olarak geçmektedir. Rosaceae familyasına aittir.Cins ismi Yunancadan gelmektedir. PYR ateş, akantha dikenli dalları ve gösterişli kızıl meyve anlamını taşımaktadır. Tür adı Latince ‘dar yapraklı’ anlamını taşımaktadır. Bu tanım türün yaprak yapısını gösterir. Özgün tanımında ise ‘foliapersistentia, linearilanceolata’ olarak geçmektedir.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.