Bodur Alev

Bodur alev bahçelerin hemen hemen her bölgesinde kullanılabilen , görünüşü güzel harika bir çalı türüdür. Peyzaj listelerine baktığınızda alev çalısı bitkisi olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. İnce gövde yapısı, bodur büyüme şekli, ufak yaprak yapısı ile cüce bir görünümü vardır. Yaprakları yeşildir. İlkbaharın başlarından itibaren yaprakları sürgüne geçer. Sürgüne geçen yapraklar koyu kahve veya koyu kırmızı şeklinde açarlar ve bir alev görüntüsü oluştururlar. Bu sebeple alev çalısının ismi alev görüntüsü alması sebebi ile konulmuştur.

Bodur Alev Özellikleri

Çoğunlukla yürüyüş yollarında bodur çit olarak kullanılır. Küçük yol bitkisi denildiğinde ilk akla gelen bitkilerdendir. Yavaş büyüme hızı sebebiyle balkonda saksıda da yetiştirilebilir.

Ekim Mesafesi nedir?

Ekim mesafesi fidanın boyuna ve dolgunluğuna göre değişiklik gösterir. Ekim mesafeleri çit olarak kullanıldığında daha fazla önem göstermektedir. Bodur olarak kullanılacak çitin uzun ömürlü olabilmesi için dikim aralığı çok önemlidir. Çok sık ekilen çitlerde ileriki yıllarda bozulma görülebilmekle birlikte, seyrek ekilen fidanlarında çit görünümünü uzun bir süre almaması can sıkan bir durum olarak karışımıza çıkmaktadır.

Bodur çit olarak kullanılacak olan alev çalılarında;
20-30 cm boy ve 15-20 cm çaplı bir bodur alev için ekim aralığı metreye 4 adet olmalıdır. Fidanlar daha dolgun veya daha formsuz ise bir eksik bir fazla göz kararı ayar yapılabilir. Alevler boylu alevlere göre daha sık dal yapısına sahiptir bu sebeple çok fazla kök ekilerek çiti sıkıştırmak önerilen bir durum değildir.

Bodur Alev Çalısı Ne Kadar Uzar?

Fidanların büyüme hızı bir çok etkene bağlı olarak değişebilir. Alev ağacı güneş sever bir bitkidir. Büyüme hızı, güneş görme durumu, toprak yapısı, gübreleme ve böceklerle mücadele etme durumuna göre değişiklik gösterebilir. Normal bir Bodur Alev çalılarının senede büyüme hızı ortalama 10-15 cm olarak ön görülse de bakımlı bir fidanda bu boy 30-40 cm civarlarına çıkmaktadır.

Bakım Sulama ve Zararlılar

Alev çalısı çok dallı bir yapıda olması sebebiyle dolgun bir görünüşe büründürür. En büyük özelliği budamaya çok elverişli olmasıdır. İlkbahar öncesinde derin bir budama yaptığınızda çok dallı ve yeni sürgünleri ile birlikte yeni sezona muhteşem girecektir. Budama yapmaktan korkmayın. Budanan fidan önceki formundan çok daha dolgun bir şekilde süreceklerdir. Budama yaptıktan sonra mutlaka gübrelemeyi yapmanız gerekir. Böylelikle yukarıda belirtilen maksimum büyüme seviyelerini yakalamış olursunuz.

Her bitki gibi bodur alevlerde su isterler. Çoğunlukla önerdiğimiz gibi toprak hafif nemli kaldığı sürece bodur alev çok rahat bir şekilde büyüyebilir. Bariz bir hastalığı olmamasına rağmen başı bazı böceklerle beladadır. Kırmızı örümcek,bit,ve maymuncuk böcekleri alevlerin baş düşmanıdır. Özellikle ilk bahardan sonra kuluçkalama döneminden sonra besin arayışına giren böcekler için çok değerli bir besindir.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.