Boylu Alev

Boylu alev çalısı, bahçelerinizin her alanında kullanılabilen ağaç ve çalı formu ile her alana uyum sağlayan bir ağaçtır. Yaprakları yeşil, yaprak dökmeyen bir türdür. Özellikle bahçe sınırlarında yapraklı çit olarak kullanılır. Ağaç formu ve budamaya müsait olduğu için yüksek boylu çitler için en önce gelen yapraklı türler arasında yer alır. Yaprakları yeşil olmasına rağmen ilkbahar aylarında yeni süren yaprakları kırmızı-kahve rengi arasında bir renge bürünür.

Boylu alev ve Bodur Alev arasında ne fark var?

Alev familyasından olan boylu ve bodur alevler bazı farklılıklar içermektedir. Yaprak yapıları birbirine çok benzese de aşağıdaki özelliklerle kendilerini birbirlerinden ayrıştırmaktadır.

Bodur Alev : Büyümesi yavaş, yaprakları ufak, yeni sürgün yaprak renkleri koyu kırmızı, gövde yapısı ince ve çok dallı

Boylu Alev : Büyümesi hızlı, yaprakları geniş ve uzun, yeni sürgün yaprakları mat kahve-kırmızı tonlarında, gövde yapısı kalın, seyrek dallı

Boylu Alevin Kullanım Alanları

Bu sorunun cevabı aslında çok basit. Her yerde! Kullanabileceğiniz ender bitkilerden biridir. Budamaya elverişli olması, Kolay bakılabilmesi, soğuk hava şartlarına dirençli olması bir çok kullanım nedenlerinden birkaç tanesi..

Boylu olan Alevler en önemli kullanım amacı çittir. Büyük, geniş yaprakları ile önemli bir kapatma alanına sahiptir. Makaslanabilir ve rahat şekil alması, duvar gibi olması sebebiyle çitlerde kullanılırlar. Bununla birlikte bitkiyi Tek ekerek 5-10 metre ağaç  formuna getirerek gölgesinden faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte, tijli top şeklinde, piramit şeklinde budayarak bahçe içerisinde şekillendirilmiş bitki olarak kullanabilirsiniz.

Botanik/Latince İsmi

Photinia Fraseri’ Red Robin’ olarak geçer. Alev isminin Latince ismi Photiniadır. Sürgün yaprakları alev görüntüsü aldığı için halk dilinde Alev çalısı olarak adlandırılır.

Büyüme hızı

Büyüme hızları bodur aleve göre çok daha hızlıdır. Her zaman bahsettiğimiz üzere fidanların büyüme hızı bir çok etkene bağlıdır. Fidanların istediği gereksinimleri sağladığı yer ile bu gereksinimleri sağlamayan yer arasında büyüme hızı değişiklik göstermektedir. Alev çalısı güneş gören br bölgede çok daha güzel gelişme sağlar. Dolayısıyla gölgede yetişen bir fidan ile güneşte yetişen bitki arasında fark olacaktır.

Bunun yanında gübreleme, sulama, böcekle mücadele gibi durumlar yine büyüme hızını etkileyecektir. Bu durumda büyüme hızları değişkenlik gösterecektir. Boylu alev çalıları senede ne kadar büyür? Sorusuna ortalama bir çevap verecek olursak Minimum 15-20cm maksimum 80-100 cm büyüme gösterir

Dikim aralığı ve mesafe

Ekim aralıkları tabiri genellikle çit olarak kullanıldığında ortaya çıkar. Çit için bir alev kullanacaksanız mesafe belirlerken bir çok etkeni göz önünde bulundurmanız gerekir.  Fidanın boyu, dolgunluğu, duvarınızın hemen kapanmasını isteyip istememeniz gibi durumlar ekim aralıklarında değişkenliğe sebep olabilir.

Çitler için Boylu Alev dikim aralığı : 60 cm boy ve 30-cm genişlik için 1 metreye ortalama 3 adet alev dikmeniz gerekir. Bu şekilde ekilen fidanların tam duvar olması için ortalama 2 sene geçmesi gerekir. Hemen kapatsın istiyorsanız metreye 3 yerine 4 adet ekim sağlayabilirsiniz. Bu adetlerden fazla ekilmesi çitin ömrünün uzun olması sebebiyle pek tavsiye edilmez.

Bakım Sulama ve Zararlılar

Burada işiniz çok rahat. Çünkü alevler çok fazla bakım gerektirmeyen az suda da yaşamını sürdürebilen bir bitkidir. En büyük düşmanı zararlı böceklerdir. İlkbaharla birlikte ortaya çıkan kırmızı örümcek, yeşil bit ve maymuncuk böcekleri alev çalısının en büyük düşmanıdır. Bu böceklerden kurtulabilmeniz için gerekli ilaçları atarak fidanlarınızı koruma altına almanız gerekir.

Boylu Alev Hastalıkları

Photinia bitkisi, genellikle dekoratif amaçlarla kullanılan bir çalı bitkisidir. Bazı yaygın Photinia hastalıkları şunlardır:

  1. Photinia Yaprak Leke Hastalığı: Bu hastalık, yapraklarda kahverengi veya kırmızı lekelerin oluşmasına neden olur. Hastalık genellikle nemli hava koşullarında ve yoğun bitki yoğunluğunda ortaya çıkar. Hastalıklı yaprakların düşmesi ve bitkinin zayıflamasıyla sonuçlanabilir.
  2. Photinia Küf Hastalığı: Bu hastalık, bitkinin yapraklarında beyaz, tozlu bir kaplama oluşturur. Bu genellikle nemli koşullarda ve yetersiz havalandırması olan alanlarda meydana gelir. Hastalıklı yapraklar genellikle dökülür ve bitki zayıflar.
  3. Photinia Kabuk Paraziti: Bu, Photinia bitkisinin kabuğunda yaşayan zararlı böceklerin neden olduğu bir hastalıktır. Böcekler, bitkinin gövdesinde çatlaklar, kabuk soyulmaları ve kabuk altında ölçekli böceklerin varlığına neden olabilir. Aşırı enfeksiyonlar bitkinin zayıflamasına ve ölümüne yol açabilir.
  4. Photinia Pas Hastalığı: Bu hastalık, yapraklarda kahverengi veya turuncu lekelerin oluşmasına neden olur. Hastalık genellikle nemli koşullarda ve havalandırması zayıf alanlarda ortaya çıkar. Aşırı enfeksiyonlar yaprak dökülmesine ve bitki zayıflamasına neden olabilir.
  5. Photinia Kök Çürüklüğü: Kök çürüklüğü, bitkinin kök sisteminde mantar enfeksiyonlarından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu enfeksiyon, köklerin çürümesine ve bitkinin besin ve su almasını engeller. Bitkinin zayıflamasına, yapraklarda solgunluğa ve yaprak dökülmesine neden olabilir.
Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.