Çıplak Kök Meyve Ağacı Dikimi

Çıplak kök stokundan elma, erik, armut, kiraz ve diğer meyve ağaçlarının dikilmesi ile ilgili ipuçları.

Bahar – zemin mümkün olduğunca çabuk çözüldükten sonra – çıplak köklü meyve ağaçları dikmek için en sık önerilen zamandır. Ticari fidanlıklar bundan yararlanır ve çıplak kök ağaç stoklarının çoğunu kış bitmeden satıcılara sağlar.

Gerçek şu ki, meyve ağaçları, toprağa bir kürek alabildiğiniz sürece uykuda oldukları her zaman ekilebilir. Ve sonbahar dikimi, ağaç yetiştiricilerinin kendi yararlarına kullanabileceği bir dizi avantaj sağlar.

Çıplak köklü ağaçlar – toprak kazıldıktan sonra köklerinden sallananlar – daha kolay ve daha hafif kullanım sağlar. Elmalardan zeytine (fındık ve meyveler de dahil) her türlü meyve ağacı artık çıplak kök stoğu olarak mevcuttur.

Çıplak kök ağaçları neredeyse her zaman konteynır tutulan muadillerinden daha ucuzdur. Çünkü çok daha az ağırlığa sahipler ve daha ucuz nakliye maliyetleri sağlıyorlar.

Kökler için saksı veya çuval bezi kaplı topraksız satılan ağaçların uzun süre daha az dayanıklı olduğuna ve ekilmeden önce kök hasarına daha eğilimli olduğuna inanılmaktadır. Gerçekte, çıplak kök ağaçlar kendilerini toprak topundan veya konteynerli stoktan daha hızlı kurarlar. Biraz dikkatle, çıplak kök ağaçlarının ekilmeden önce zarar görmesini önlemek kolaydır.

Fidanlıklar genellikle çıplak kök ağaçlarını geç sonbaharda hasat eder ve kış aylarında, bazen malç veya samanla korunan köklerle tutarken, bazen de kökleri nemli tutmaya yardımcı olan bir jel ile yaşayabilir. Kışın geç saatlerinde gönderilirler, böylece toprak işlenir edilmez ancak ağaç tomurcuklanmaya başlamadan önce alıcılar için hazır olurlar.

Bilgili alışverişçiler, genellikle sonbaharda kazıldıkları gibi onları yetiştiren yerel fidanlıktan doğrudan ağaç alabilirler. Bu, kış mevsiminde ağacın maruz kalabileceği herhangi bir hasarı veya gerilemeyi önler. Doğrudan fidanlıktan dikilecek yere götürürsünüz.

Fidanlıklar ve diğer satıcılar hala bir önceki bahardan kalan çıplak köklü stoğa sahip olabilirler, genellikle bir sonraki sezonu beklemektedirler. Bazı fidanlıkların bu ağaçları bir pazarlıkta sundukları bilinmektedir. Onları kök hasarı açısından dikkatle inceleyin ve geniş ölü veya kuru kökleri olanlardan kaçının. Dikkatle, bu ağaçlar ilkbaharda güçlü olacak.

Sonbaharda ekilen ve malç tarafından sert donmalardan korunan çıplak kök ağaçları, kış boyunca köklenmeye devam edecek ve tomurcuklanan mevsim sarıldığında bahar ekili ağaçlardan daha iyi kurulma eğilimi gösterecektir.

Çıplak kök meyve ağaçlarının dikilmesi, ilkbahar veya sonbahar, hemen hemen aynıdır. Onları eve getirdikten sonra, birden fazla satın aldıysanız ağaçları dikkatlice ayırın ve her ağacın köklerini dikkatlice çözün. Kökler sağlam, kuru ve kırılgan olmamalıdır. Dikimden önce kökleri bir kova suya iki kap Maxicrop Liquid Seaweed ile birkaç saat – hatta bir gece – bekletin .

Sert paket veya kil değil, iyi drenaj toprağı olan güneş dolu bir yer seçin. Genç ağaçlar, kalıcı yerlerine nakledilmeden önce birkaç yıl boyunca katı büyüme için kaliteli bahçe toprağına geçici olarak ekilebilir (dikim sırasında ağaçları gübrelemeyin). Bu aynı zamanda toprağı kalıcı noktada çalışmak için zaman verir.

Meyve ağacınızı yeni evine dikmek için, kök uzunluğundan birkaç inç daha derin ve gerekli göründüğünden en az bir ayak daha geniş bir delik kazın. Bu kök odasının büyümesini ve yayılmasını sağlar. Birden fazla ağaç dikerken, fidanlığınızdaki kişilerin ağaçları aralıklarla yerleştirme talimatlarını izleyin. Genellikle deliğin tabanını, özellikle iyi drene edilmiş veya kuru topraklarda su ile doldurun.

Ağacınızı çok derine dikmeyin. Gövde üzerinde köklerin parlamaya başladığı noktanın toprak çizgisinin üzerinde olduğundan emin olun. Bahçenizden ve bahçenizden sadece düzenli, “yerli” topraklar kullanın. Saksı toprağı kullanmayın veya yerli toprağı kompost, turba yosunu veya (özellikle) gübre ile değiştirmeyin. Toprağı yavaş yavaş ekleyin ve yaptığınız gibi yavaşça sıkıştırın. Su toplamak için ağacın tabanı etrafında bir kase bırakın.

Ağaçlarınızın etrafında iki veya üç inç derinliğe malçlayın – özellikle soğuk kışlar yaşıyorsanız daha fazla – ancak malçın gövdeye dokunmasını önleyin. Ağacın gövdesine karşı malç veya toprak çürükleri ve diğer hastalıkları davet edecektir.

Çoğu ağaç düzgün şekilde ekilirse istiflemeye ihtiyaç duymamalıdır. Ağacınızın özellikle küçük bir kök topu varsa ve / veya özellikle rüzgarlı bir konumda ise, sadece geçici olarak takılması gerekebilir. Yeni ekilen bir ağacın (PDF) nasıl paylaştırılacağını buradan öğrenin . Bahçenizde ve çevresinde geyik veya kemirgenleriniz varsa, yeni dikilen ağacınızın etrafına çit dikmek akıllıca olacaktır. Geyik özellikle çim ve diğer gözlerin bulunmadığı kış aylarında genç ağaçların kabuğunu soymayı sever.

İlkbaharda, sonbaharda dikilen meyve ağacınızın çiçeklerinin tadını çıkarın, ancak kurulabilecek meyveleri çıkarın. Bu, ağaca daha güçlü bir başlangıç ​​sağlar.

Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.