Damlama sulama nedir? Avantajları nelerdir?

Sadece su tasarrufu sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda bitki köklerini de sağlıklı tutan bu verimli sulama yöntemini okumanızı tavsiye ederiz.Damlama sulama (veya damla sulama) suyun, bitkilerin köklerine, toprak yüzeyine veya doğrudan kök bölgeye, vanalar, borular, borular ağı yoluyla yavaşça damlamasına izin vererek su ve gübre tasarrufu sağlayan bir sulama yöntemidir.Tüm toprak profilini ıslatmayı içeren yüzey ve yağmurlama sulamasından farklı olarak, damla sulama bitkilere yakın su uygular, böylelikle köklerin büyüdüğü toprağın sadece bir kısmı ıslanır.

Damla sulama, kırık kil borusunun bitki sıraları boyunca su dağıtmasıyla Roma su kemeri dönemine kadar izlenebilir. Bununla birlikte, modern İsrail’in oluşumuna kadar, sadece gerektiğinde ve kesin oranda az miktarda su koyma kavramının ticari olarak geliştirilmeye başlaması değildi. İsrailliler, yetersiz bir su kaynağına, çoğunlukla tuzlu bir yapıya ve birinci sınıf bir tarım arazisi eksikliğine maruz kaldılar.

Damla sulama çiftlikler, ticari seralar ve konut bahçıvanları tarafından kullanılır. Su kıtlığı olan alanlarda ve özellikle peyzaj ağaçları, üzüm, muz, patlıcan, narenciye, çilek, şeker kamışı, pamuk, mısır ve domates gibi mahsuller ve ağaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Damla Sulamanın Bileşenleri:

  • Su kaynağıSu filtresi
  • Geri akım önleyici
  • Basınç düzenleyici
  • FiltreBoru adaptörü
  • Damlama borusu
  • Yayıcı cihazlar (verici veya damlatıcı)

Yayıcı aralığı:

Yayıcılar, sıra bitkileri için eşit aralıklarla yerleştirilebilir veya ağaçlar, çalılar ve uzun ömürlü bitkiler gibi belirli aralıklar için aralıklı olarak da yerleştirilebilir. Bitkilerin sulamayı damlamaya bağımlı hale gelebileceğini unutmayın, çünkü kökler suyun bulunduğu alanda konsantre olacaktır. Suyu taşımak için bir damla sistemi tasarlarken, suyun, sulanan alan boyunca düzgün bir şekilde yayılması önemlidir, böylece kök büyümesi aynı olur. Örneğin, ağaçlar ve çalılar gibi daha büyük bitkileri sularsanız, kökleri bir tarafta kümelemek yerine her yöne büyümeye teşvik etmek için her bitkinin iki veya daha fazla tarafına yayıcılar koyun.


Aynı nedenle, sisteminizi uzun ve yavaş sulama sağlamak için kullanmak en iyisidir. Sık sık, kısa sulama için açarsanız, suyun toprağa yayılma şansı olmaz ve sonuç olarak kökler yayıcıların çevresinde sıkı, top gibi bir kütle oluşturur.

Temel Çalıştırma ve Bakım:

Damla sulama, otomatik olarak çalışacak şekilde ayarlanabilir veya manuel olarak kontrol edilebilir. Manuel kullanım, gereksiz suları uygulamadan önce yağıştan faydalanmanızı sağlar.

Az miktarda su yavaşça uygulandığından, damla sulama yağmur yağmadığı sürece günlük olarak çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Damla sulama sisteminin çalıştırılmasının ne kadar süreceği, bitkilerinizin günde ne kadar suya ihtiyaç duyduğuna ve vericilerin akış hızına bağlı olacaktır. Sabahın erken vakitleri suya en uygun zamandır çünkü buharlaşma daha az olur. Akşamları sulamak bitkinin hastalığa karşı duyarlılığını arttırır.


Düzgün çalıştıklarından ve tıkanmadıklarından emin olmak için filtreleri ve yayıcıları düzenli olarak kontrol edin. Kış mevsiminde oluşabilecek hasarı önlemek için, her sulama mevsiminin sonunda damla sulama sistemini kullanın.

Damla sulama sistemlerinin çoğu tedarikçisi / üreticisi, dikkatlice uyulması gereken özel tasarım, kurulum, işletme ve bakım spesifikasyonları ve yönergeleri sağlayacaktır.

Bir damla sulama sisteminin maliyeti, sulanacak alanın boyutuna ve kullanılan yayıcı ve boru tipine bağlı olarak değişecektir. Bununla birlikte, sulanan alanın büyüklüğünden bağımsız olarak, vana, basınç regülatörü ve geri akış önleyici gibi standart ürünler için bir başlangıç ??maliyeti vardır.

Avantajları:

Damla sistemleriyle sulanan bitkiler daha hızlı büyür ve daha verimlidir, çünkü ihtiyaç duydukları tüm suya sahiptirler ve büyümeleri su stresi nedeniyle yavaşlamaz. (Bu özellikle damla sulamada malçla birlikte kullanıldığında geçerlidir.) Ayrıca, damla sulama ile sulanan bitkiler bir yağmurlama spreyinden ıslanan yapraklar olamayacağından tozlu küf gibi bazı bitki hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilirler.


Damla sulama, sulamada en etkili yöntemdir. Yağmurlama sistemleri % 75-85 civarında verimli olmasına rağmen, damla sistemleri tipik olarak %90 veya daha yüksektir. Bunun anlamı çok daha az atık su! Ayrıca kurulumu kolaydır, tasarımı kolaydır, çok ucuz olabilir ve bazı bitkilerdeki yüksek nem seviyesine bağlı hastalık sorunlarını azaltabilir.

Diğer avantajlar:

  • Gübre ve besin kaybı, uygulama nedeniyle en aza indirgenmiştir.
  • Alan seviyelendirme gerekli değildir.
  • Düzensiz şekilli alanlara kolayca yerleştirilebilir.
  • Sulama sıklığında toprak tipi daha az önemli rol oynamaktadır.
  • Toprak erozyonu azalır.
  • Yabancı ot büyümesi azalır.
  • Su dağıtımı, her ağızlık(çıkış ucu) tarafından kontrol edilen oldukça üniform(tek biçim homojen dağılmış) bir yapıdır.
  • Arz değişkenliği, vana ve damlatıcıların düzenlenmesi ile çözülebilir.
Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Güller Nasıl Kesilir?

Çiçeklerinizi budamak daha sağlıklı büyümesine ve hastalıklara yakalanma oranını en aza düşürür. Gelin birlikte çiçeklerimizi nasıl budayacağımıza bakalım. İhtiyacınız olan…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.