GÜLLER

Güller binlerce yıl öncesine dayanan canlı bir tarihe sahiptir. Bahçelerin favori çiçeklerinden biri de güllerdir diyebiliriz. Genellikle aşkın simgesi olarak güller gösterilmektedir. Çok çeşitli türleri ve renkleri bulunmaktadır ancak kırmızı gül aşkın simgesi olarak bilinir. Kokusu, renkleri ve görüntüsü ile bulunduğu ortama büyüleyici bir etki bıraktığını söyleyebiliriz. Birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Gül çiçeğinin özelliği çeşidine göre değişiklik gösterebilir.

GÜL ÇEŞİTLERİ NELERDİR

Birçoğumuzun aklına gül deyince kırmızı renkli gül çiçeği gelmektedir fakat güllerin; beyaz, pembe, koyu leylak, turuncu, sarı, bordo ve çeşitli tonları bulunmaktadır. Bazı güllerin iki renkli ya da üç renkli yaprakları bulunmaktadır. Hibrit güllerinin ise yapraklarının üzerinde benek ve çizgi gibi çeşitli desenler bulunabilir.

Genel olarak yumuşak yapraklara sahiptir. Yapraklar, çeşitliliğe bağlı olarak sivri uçludan yuvarlak taç yaprağı şekillerine kadar farklı şekillere sahiptir. Minik çay güllerinden daha büyük çeşitlere kadar birkaç farklı boyut bulunmaktadır. Göcdeleri genellikle dikenlerle doludur fakat dikensiz çeşitleri de bulunmaktadır.

DİKENSİZ GÜLLER

Dikenli güllerin bakımı daha da zordur. Bazı gül çeşitlerinin dikenleri tamamen bulunmayabilir ya da dikenleri yumuşak olabilir. Bakımı yapılırken ellerde çizik ya da kıyafetlerde yırtıklık olabilir fakat dikensiz güllerde bu sorun yaşanmaz. Ayrıca dikensiz olanların yaprakları daha da parlaktır. Dikensiz gül çeşitleri olarak hibrit çay, remontant ve çay çeşitleri, veranda, floribunda, polyanthus bulunmaktadır.

GÜL TÜRLERİ

Büyük çiçekli çit gül bu gül türü bol bol çiçek açan bir türdür. Uzun ömürlü olan büyük çiçekli çit güllerinin, 60-110 cm arası boyları vardır.
Büyük çiçekli tırmanıcı gül; Sürekli çiçek açması ile bilinen büyük çiçekli tırmanıcı güller, dayanıklıdır ve geniş alanlara yayılır.
Minyatür gül; İsminden de anlaşılacağı gibi minyatür olanların boyları 30-40 cm’yi geçmez. Rahatlıkla bahçede ve saksıda yetiştirilen bir türüdür.
Küçük çiçekli tırmanıcı gül; Çiçekleri küçük olan  türü fazlasıyla dayanıklı ve geniş alanlara yayılan bir türdür. Sürekli çiçek açtığı için büyüleyici bir görüntüsü vardır.
Küçük çiçekli çit gülleri; Bir sap üzerinde birçok küçük boylu çiçeğin bulunması bu türü dekoratif bir tür haline dönüştürüyor. Küçük çiçekli çit güllerinin boyları 60 – 100 cm ulaşır.
Sarılıcı güller; bu gül türü bahçe düzenlemeleri için sıklıkla tercih edilen bir türdür. Dikkat çekici renkleri ile bulunduğu ortama güzellik katar.
Baston güller; Aşılama yapılarak elde edilir. Aşılanan güller daha sonra büyük tek çiçekli ya da salkım çiçekli olarak açabilirler.

Sarmaşık Güller

Sarmaşık güller, sıklıkla tercih edilen rose cinsine ait bir çiçektir. Çit ya da duvarı sararak kapatan sarmaşık güller bulunduğu mekâna harika bir görüntü katmaktadır. Kış mevsimi dışında diğer mevsimlerde kendini belli eden sarmaşık gülün dikim zamanı ise Ekim ayındadır.

Sarmaşık olanlar sahibinden ilgi ve bakım ister. Çok fazla su verilmemelidir ve çok susuz bırakılmamalıdır. Budanma zamanı geldiğinde bilinçli bir şekilde budanma işlemi gerçekleştirilmelidir. Kırmızı toprakta yerini daha da çok sevmektedir. Eğer sarmaşık gül çiçeğinin sayısında olumlu sonuçlar alıyorsanız yerinden, bakımından ve ikliminden memnun olduğunu göstermektedir.

KOKULU GÜLLER

Kokulu çiçeklerin yeri diğer çiçeklere göre daha da ayrıdır. Çiçekleri en fazla kokan güllerin ilk sırasında koyu kadife kırmızı gül gelmektedir. Papa meilland isminde olan bu gül fazlasıyla güzel kokmaktadır. Süper star, thais, bettina, gidia gibi gül türleri de kokulu güller arasında en çok koku yayan türlerdir.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.