Seçiminizle eşleşen ürün bulunamadı.

Hanımeli

Sarmaşık olarak tanıdığımız hanımeli bitkisi, çok güçlü yapıya sahip bir tırmanıcıdır. Beyaz ve kırmızı çiçek renkleri bulunabilen türleri vardır. Sıcak iklimi sever ve sıcak bölgelerde çok daha iyi büyür. Sarmaşık genellikle yarı yaprak döker olarak geçer. Bu durum bulunduğunuz bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Yerine alıştığında hızlı bir şekilde büyüme sağlar. Kamelyalarda, kapı girişlerinde ve tırmanılabilecek her türlü alanda uygulanabilmektedir.

Hanımeli Sarmaşığı Yaprak döker mi?

Yarı yaprak döker bir bitki olarak geçer. Sıcak bölgelerde yetiştirildiğinde neredeyse hiç yaprak dökmez. Soğuk bölgelerde yapraklarını dökebilmektedir.

Hangi iklimi sever?

Sarmaşığımız sıcak bölgeleri sever fakat soğuk havalara da alışkındır. Soğuk iklimlerde, sıcak iklimler kadar olmasa da yine de gelişimine devam eder.

Uzun çiçeklenme dönemi bulunur. Çiçek açma dönemlerinde harika bir koku salar. Çiçeklerinin uzun süre kalması sebebiyle en çok tercih edilen sarmaşık türleri arasında gelir.

Türleri ve İsimleri

Ad benzerliği sebebiyle Çalı hanımeli ile çok karıştırılır. Çalı türü (lonicera) yer örtücü ve yayılıcı bir bitkidir. fakat herhangi bir sarmaşık özelliğine sahip değildir. Sarmaşık olan türleri; Japon, altın ve gümüş, Japon hanımeli otu şeklinde de telafuz edilir.

Yetişme ve Çiçeklenme

Bitkinin güneşte daha iyi yetiştiğini belirtmiştik. Çiçeklenme durumu da tam anlamıyla güneş ile ilişkilidir. Gölgede büyüyen sarmaşığın çiçekleri az olurken ve büyümesi yavaşlar. Güneşi bol alan yerlerde ekildiğinde çiçeklenme çok daha fazla olur ve hızlı bir şekilde büyüme sağlar.

İyi su vermeniz gerekir.

Kuru ortamla yeteri kadar gelişemezler.
İlkbaharda gübrelemeyi iyi yapın.

Hanımeli ( Sarmaşık )

Capridoliaceae familyasına ait sarmaşık ya da çalı şeklinde olan bitkilerdir. Hanım elinin 180’e yakın türü bulunmaktadır. 180 türün 100 tanesi Çin’de bulunur. Diğer geri kalanları Avrupa ve kuzey Amerika’da bulunmaktadır. Yaz ve kış yeşil kalan hanımelinin yaprak döken türleri de bulunmaktadır. Dikildiği ortama kolaylıkla uyum sağlayabilen ve çabuk büyüyebilen bir bitkidir. İlkbahar geldiğinde çiçek açar. Çiçek açımı olduktan sonra meyve ve nektar verir. Oldukça güzel koku salgılayan bir bitkidir. Hanım elinin meyveleri kırmızı ya da siyah renkli olabilir. Koyu yeşil renkli yapraklara sahip olan hanımeli kış ayları geldiğinde yaprakları bronz bir renk alır. Sarmaşık olarak türü de bulunduğu için bazı bölgelerde toprağa tutulmasından ötürü heyelanı önlemek için de kullanılır.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.