Ligüstrüm

Ligüstürüm, küçük ince yapraklı, mat selefon görüntüsüne sahip bir bitkidir. Genellikle çit bitkisi olarak kullanılır. Tek başlarına ekilip boylandırıldığında büyük bir ağaç olabilmektedir. Görünüş olarak zaten ağaçsal bir yapıya sahiptir. Büyük ağaç olduğunda dallarında boncuk büyüklüğünde yeşil tohumlar çıkartır ve bu tohumlar siyaha döner. Kuşların çok sevdiği yiyeceklerden bir tanesidir. Halkdilinde, Lisgüstrüm, Kurtbağrı, Japon Kurtbağrı olarak adlandırılır. Botanik adı  Ligustrum japonicum’dur.

Ligüstrüm yaprak döker mi?

Bitkinin çok farklı türleri olsa da ülkemizde en çok kullanılan türleri, yeşil olan, sarı alacalı olan ve yaprak döken olarak değişiklik gösterir. Çitlerde genellikle yeşil ve yaprak dökmeyen ligüstrüm kullanılmaktadır. Ülkemizde adi kurtbağrı olan ve tohumdan yetiştirilen çeşidi kullanılmaktadır. Sizde çit yapmayı hedefliyorsanız özellikle yaprak dökmeyen cinsini kullanmanızı tavsiye etmekteyiz

Ligüstürüm nerelerde kullanılır?

Genellikle bitki kullanım açısından leylandi ile benzer özelliklere sahiptir. İki bitkide ağırlıklı çit bitkisi olarak kullanılabilirken aynı zamanda tek başlarına ekilerek büyük ağaç şekline dönüşebilmektedir. Ligüstürümün yapraklı olması sebebiyle çit bitkilerinde sıkça kullanılmaktadır. Dayanıklılık ve hoş yaprak görüntüsü tercih sebebidir. Budamaya çok elverişli bitkiler arasında olduğu için şekil verilmesi çok kolaydır. 4-5 metre ağaç olabilir.

Çiçek açar mı?

Ligüstürüm (Kurtbağrı) Çit olarak kullanımı

Neredeyse en çok kullanılan çit bitkileri arasındadır. Sağlam gövde yapısı, budamaya elverişli olması, yaprak dökmemesi bir çit için olmazsa olmazları arasındadır. Duvar gibi çit yapılmak istendiğinde yapraklı çit için seçilmesi gereken birinci seçeneklerden bir tanesidir. Çünkü budamaya çok elverişlidir vezamanla araları çok iyi kapatarak tam bir duvar görüntüsü oluşturur. İleriki zamanlarda ürünlerin çit aralarındaki dalları kalınlaşıp birbirlerini sıksa da güneş gören yerler her zaman yapraklı ve diri kalır.

Zeytingiller familyasına ait küçük ağaç ya da çalı formunda bitkilerdir. Mevsimi geldiğinde yaprak dökmektedir. Kurtbağrı ağacının ana vatanı Çin’dir.  Yaprakları dal üzerine karşılıklı dizilmiş, kısa sapa sahip ve düz kenarlıdır. Ülkemizde genellikle Karadeniz bölgesinin kıyı kesimlerinde rastlanmaktadır. Kurtbağırı ağacı en uygun gelişimini ılıman iklimlerde gösterir. Soğuk ve kurak havalara karşı dayanıklı değillerdir. Humuslu, kireçli ve besin yönünden zengin topraklarda daha hızlı büyüme gösterirler. Küçük ağaç şeklindeki görüntü sayesinde şehir düzenlemesinde park ve bahçe süslemelerinde kullanılır. Hatta küçük formda olanları evde de yetiştirilmektedir. Kurtbağrı ağacı uyumlu bir bitkidir. Yetiştirilmesi kolaydır. Özel bir bakım istemezler. Sadece uyumlu toprak ve güneş ışığı yeterlidir.

Ligüstrüm ( Kurt bağrı ) bitkisinin bazı özellikleri

  • Kuru ortamlara dayanıklıdır
  • Islak ortamlarda iyi büyüyemez
  • Tam güneş veya yarı gölgede yaşayabilirler
  • Tam gölgede büyümesi yavaşlar
  • Drenaj yapılmış topraklarda daha iyi gelişir
  • Sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır.
  • Yapraklı çit olarak en çok tercih edilen bitkilerdendir.
  • Bilinen zararlı hastalıkları yoktur.
  • Yaprak dökmezler
  • Tek ekildiklerinde 4-5 metreye kadar ağaç olabilirler

Ligüstrüm Dikim Aralığı Nedir?

Genellikle çit bitkisi olarak tercih edildiği için dikim mesafesi sık sorulan sorular arasındadır. Daha öncede bahsettiğimiz üzere çit olarak kullanacağınız üründe 2 şeye dikkat edilmesi gerekir.

Ligüstrümler ufak boylarda çelimsiz gibi görünebilirler. Fakat büyüdükçe ve makaslandıkça gövde ve dalları sertleşerek iyi bir çit görünümü alacaklardır.

Fidanın formuna ve çitin görüntüyü hemen kapatıp kapatmamasına göre değişiklik gösterir.

Ekildiği gibi karşı görüntüyü tamamiyle kapatmasını isterseniz metreye ekilecek kurt bağrı sayısı fazlalaşacaktır. Aynı zamanda satın almış olduğunuz bitkinin formu da dikim mesafesini etkileyecektir. Aşağıda verilen ortalama kriterlere göre ekim mesafesini bulabilirsiniz.

Uzunluk 30-40cm genişlik 20-30cm bir fidan için metreye ortalama 4 adet ligüstrüm ekilebilir. Genişlik daraldıkça 1-2 adet fazla ekim yapabilirsiniz. Fakat bitkinin makaslamaya ve genişlemeye müsait olması sebebiyle çitin ömrünü uzatmak açısından 4-5 adetten fazla ekilmesini uygun görmemekteyiz.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.