Oya ağacı özellikleri ve kullanımı hakkında bilgiler

Oya ağacı çiçek, yaprak ve hızlı büyümesiyle çok fazla dikkat çekerken bahçe süslemelerinde kullanılmaktadır. Bu bakımdan özelliklerinden dolayı çok fazla tercih edilen bir bitki olduğunu belirtelim.

Oya ağaçları görünüm olarak küçük ağaç veya çalı görünümlerindedir. Yaprakları ise koyu yeşil ve beyaz ile pembenin dışında mor yada kırmızı olarak görülmüştür. Bu süs bitkisinin peyzaj çalışmalarında çok fazla tercih edildiği ve kullanıldığı biliniyor.

Oya ağacının latincede Lagerstroemia indica adındadır. Oya ağacı doğal olarak Çin, Kore ve Japonya ile Hint yarımadasında yetişiyor. Yetişme konusunda ılıman iklime sahip bölgelerde çok kolay bir şekilde yetiştiği söylenmekte. Çeşit konusunda ise kamışları ve geniş çalılıklar ile dik ve yayılan ağaçlı türleri vardır.

Türkiye’de Akdeniz ikliminde çok güzel yetişmektedir.

Oyalar genelde yaygın olarak duru ve düz tepe halinde yada küçük yuvarlak tepeli olarak karşımıza çıkar. Kış aylarında yaprakları dökülür ve güneş ile gölgede yetişebilir. Gövdesinde yer alan kabuk pürüzsüzdür. Ayrıca pembe ile gri renginde benekli bir gövdeye sahiptir. Gövdesinde yer alan kabuklar ise yıl içerisinde soyulur ve her yıl kendini yeniden yeniler.

Oya çiçekleri ise yaz mevsiminde çok güzel bir şekilde açarak, pembe, mor ve kırmızı renklerinin yanı sıra beyaz ile lavanta renklerinde görülür. Çiçeklerin açmasından sonra ise meyveler yetişir ve bu meyveler kahverengi ile siyah renktedir. Meyveler olgunlaştıktan hemen sonra kuruyor ve tohumları serbest oluyor. Kış mevsimlerinde dökülmüş olan yaprakları yaz mevsimi geldiğinde tekrar çıkıyor ve çok güzel bir görünüm sunuyor.

Bunlara ek olarak L. incica ile L. faueri için çok fazla melez çeşitler ortaya çıkmıştır. Bu melezler büyüklük ve dayanıklık konusunda hatta direnç olarak daha fazla farka sahiptir.

Oya ağacı bonsai hakkında

Oya ağacı bonsai bereketli ve drene edilen topraklarda yetiştirilmektedir. İster serin ister güneşli ortamda yetiştirilebilir. Budamanın gerekli olduğu durumlar olmaktadır. Bu ağaç külleme hastalığı ile yaprak bitleri ve beyaz sineklere maruz kalarak ölebilir. Bunun için bakımının iyi yapılması gerekiyor.

Ekim konusunda ise hem tohum hemde çelikleme yapılabilir.

Bahçemizde Sarı Gül Yaprakları

Bahçemizdeki sarı gül yaprakları aslında bize alarmdır. Bahçemizi sağlığına kavuşturmamız gerektiğinin bir işaretidir. Gül yapraklarının sarıya dönmesinin birçok sebebi olabilir.…

Güller Nasıl Kesilir?

Çiçeklerinizi budamak daha sağlıklı büyümesine ve hastalıklara yakalanma oranını en aza düşürür. Gelin birlikte çiçeklerimizi nasıl budayacağımıza bakalım. İhtiyacınız olan…

Deneme

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.