Şimşir (buxus sempervirens)

Buxus sempervirens; şimşir ağacının Latince adıdır. Aynı zamanda common box ve buis olarak da bilinir. Çalı ve minik ağaç formunda olabilen bir bitkidir. Budanması çok kolay olduğundan istenilen şekil rahatlıkla verilebilir. Bu nedenle;yol kenarları, bahçeler gibi pek çok alanda süs amaçlı kullanılır.

Şimşir bitkisinin pek çok çeşidi vardır. Kimi çeşitleri bir çalılık olarak kalıp büyümezken, kimi çeşidi ise on metreye kadar uzayabilir. Şimşirin, kültivarları ile birlikte 200’ den fazla türü vardır. Orta bir bakım ile dikileceği yere güzel bir hava katmaktadır. Ayrıca pek çok faydası olan bu bitkiden sağlık alanında ve daha birçok farklı alanda yararlanabilirsiniz.

Özellikleri Nelerdir?

Şimşirin anavatanı;Avrupa- Sibirya’ dır. Dış Anadolu ve Batı, Güney ile Orta Avrupa, Transkafkasya, Kuzey İran ve Kuzeybatı Afrika yayılış alanlarıdır.

Türkiye’ de ise; Kuzey Anadolu’da, ılıman ve nemli iklim yapısına sahip olan dağların, kuzeye bakan yamaçlarında görülür.

Buxaceae familyasınındandır. Bu familyadaki, Buxus isimi verilmiş olan çalılara denir. Yaprak dökmez ve yaprakları daima yeşil kalır. Yalnızca mevsim geçişlerinde yaprakları solgun durabilir ve bitki hastalıklı görünebilir. Fakat bu sizi korkutmasın. Mevsimsel ve doğal bir süreçtir. Zamanla eski görünümüne kavuşacaktır. Şimşir bitkisi genelde fazla büyümez ve büyümesi yavaştır. Bu nedenle bu bitki en çok bahçe süslemede ve hobi amaçlı kullanılmaktadır. Bakımı da çok zor olmadığından rahatlıkla yetiştirilebilir.

Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Şimşir bitkisinin kökleri oldukça sığdır. Bu nedenle bol nemli, kireçli ve zengin toprakları sever. Humus oranı yüksek ve hava alan topraklar, şimşir bitkisinin çok daha verimli ve sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır.

Şimşir bitkisi devamlı gölgede de yetişebilir fakat donmaya dayanıksızdır. Bu durumda yaprakları daha az yeşil olur ve sık yapraklara rastlanmaz. Ortalama -23 dereceye kadar dayanabilir. Buna karşın; devamlı güneş gereksinimi duymaz. Bina önleri ve ağaç altları gibi neredeyse her zaman gölge alan yerlerde de yetişebilir.

Genelde dekoratif amaçlı kullanıldığından çok sık budanır. Güçlü bir bitki olduğundan, yoğun kirli havaya sahip yerlerde bile yaşayabilir. Örneğin yol kenarlarında hayatta kalabilir ve doğru bakım ile sorun yaşamaz.

Şimşirlerin genel olarak soğuğa dayanıklı olduğunu söylemiştik. Fakat sıcak geçen yaz aylarında toprağı nemli tutulmalıdır. Ayrıca kışın sulanmamalıdır. Kış günlerinin özellikle en soğuk saatlerinde sulanması donmaya sebep olabilir. Bu nedenle kış aylarında; günün en az soğuk olduğu saatlerde, çok az sulanması yeterli olacaktır.

Nasıl Dikilebilir?

Şimşir dikmeye karar verdiyseniz, yazımızın bu kısmı size göre. Öncelikle; şimşir dikmek için derin çukurlar kazmamalısınız. Bildiğiniz gibi şimşir bitkisinin kökleri sığdır ve dikilirken, köklerinin yarısı toprağın dışında kalmalıdır. Toprağın dışında kalan kökler ise taş ve kum gibi karışımlarla desteklenmelidir.

Tohum yoluyla büyütülmesi zahmetlidir. Bu nedenle çelikleme yöntemi daha az risklidir. Şimşir için çelikleme yapılırken; yaprak kullanılabilir, gövdeden parça alınabilir ya da kök kullanılabilir. En yaygını kök ile yapılandır. Bir diğer önemli kısım ise örnek aldığınız bitkinin sağlıklı olmasıdır. Çünkü hastalıklı olan bitkilerden alınan örneğin tutması oldukça zordur.

Faydaları Nelerdir?

İnsan sağlığı üzerinde oldukça faydalıdır. Kanı temizler, Ateş düşürücü ve rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Ayrıca karaciğer hastalıklarında kullanılır. Ahşap oymacılığı gibi alanlarda da sıklıkla rastlanır.

Şimşir Bitkisinde Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşılabilir?

Nevroz, kök çürüğü, güve gibi sorunlarla karşılaşılabilir. En tehlikeli hastalığı nevrozdur. Fakat güçlü bir bitki olduğundan bu gibi hastalıklara pek yakalanmaz.

Home
Hesabım
Sepet
Arama
Alışveriş Sepeti 0

Sepetiniz boş.